Piraattipuolue » Puoluehallitus » Pekka Mustonen
Pekka Mustonen

Eurovaaliehdokas Pekka Mustonen, JoensuuSavo-Karjala / Joensuu
Piirin varapuheenjohtaja
Opettaja / ICT-specialist
33 vuotta

Kotisivut, blogi | Twitter | Facebook | Katso haastattelu (Yle Areena)
etunimi.sukunimi@piraattipuolue.fi

Kuka on Pekka Mustonen?

Olen 32-vuotias perheenisä Joensuusta. Työskentelen opettajana (tietojenkäsittelytiede) sekä ICT-specialistina. Koulutukseltani olen kohta valmis filosofian maisteri, pääaineena tietojenkäsittelytiede.

Piraattipuolueessa toimin Savo-Karjalan piiriyhdistyksen varapuheenjohtajana. Ehdokkaana olen ollut 2011 eduskuntavaaleissa (noin 250 ääntä = 0,5% Pohjois-Karjalasta), 2012 kuntavaaleissa (noin 100 ääntä) ja 2014 europarlamenttivaaleissa.

Olen hyvin huolissani maailman tämänhetkisestä tilanteesta. Sananvapautta poljetaan jatkuvasti, enkä nyt edes puhu mistään Pohjois-Koreasta tai Iranista vaan ihan länsimaisista, itseään vapaina pitävistä valtioista. Internet-sensuuri on nostanut rumaa päätään niin Suomessa kuin muissakin länsimaissa. En voi ymmärtää, että Suomi esimerkiksi paheksuu Turkin tai Saudi-Arabian sensuuria, kun se samalla harjoittaa täysin samaa toimintaa itsekin (The Piratebay-sensuuri esimerkkinä) Samoin yksityisyyttä ollaan meiltä vähä vähältä viemässä pois (esimerkkinä vaikka suunnitelma satelliittipaikannukseen perustuvasta autoverosta).

Kannatan yksilönvapautta kaikissa muodoissaan. Kukin saa olla ja tehdä mitä haluaa niin kauan kun siitä ei koidu haittaa muille ihmisille. Vaadin ehdotonta tasa-arvoa, esimerkkinä sen toteutumattomuudesta on Suomen asevelvollisuusjärjestelmä, jossa miehet pakotetaan ”palvelemaan” isänmaata, kun taas naiset (ja Jehovan todistajat) ovat tästä vapautettua. Asevelvollisuus joko kaikille, tai ei kenellekään on vaatimukseni.

Elämme demokraattisessa yhteiskunnassa, se tarkoittaa, että valta kuuluu kansalle. Kuinka tämä toteutuu nykyään? Kansalaisten tulee päästä osallistumaan päätöksien tekoon jo suunnitteluvaiheessa. Nythän käytännössä jossain hämärässä saunassa sovitaan asiat ja eduskunta toimii vain päätöksen nuijimisvälineenä. Vaadin päätöksenteon avoimuutta heti alkuvalmisteluista lähtien. Kansalaisten on saatava nähdäkseen kaikki dokumentit, jotka kuhunkin päätökseen ja sen valmisteluun liittyvät. Lisäksi on oltava mahdollisuus kommentoida näitä ja riittävän ison määrän kansalaisia myös oltava mahdollista muokata tulevaa päätöstä missä vaiheessa prosessia tahansa.

Suurten yritysten valta päätöksenteossa, jopa lakeja säätäessä on hirvittävä. Miten muuten meillä voisi laissa olla pykäliä, jotka antavat esimerkiksi tekijänoikeusjärjestöille poliisia suurempia oikeuksia mahdollisia rikoksia tutkittaessa. Viittaan tässä siihen, että poliisi tarvitsee telekuuntelua varten epäilyn rikoksesta, josta on vähimmäistuomiona kaksi vuotta vankeutta, tekijänoikeusjärjestöt taas saavat korruptoituneen lainsäädäntömme ansiosta käyttää telekuuntelua (verkkoliikenteen seurantaa) jo täysin mitättömissä rikoksissa, kuten tekijänoikeusrikokkomuksissa (maksimirangaistus kuusi kuukautta vankeutta). Kenen mielestä vielä elämme oikeusvaltiossa? Lisäksi näistä ”rikoksista” seuraa usein syylliseksi todetulle loppuelämän kestävä velkahelvetti, sillä tekijänoikeusjärjestöt laskevat jokaisen kopioidun tuotteen menetetyksi myynnistä, ja korruptoitunut (tai ehkä ymmärtämätön?) oikeuslaitoksemme tuomitsee ”vahingon”korvaukset sen mukaan.