Piraattipuolue » Helsinki » Petrus Pennanen
Petrus Pennanen

Helsinki
Kuntavaaliehdokas
Piraattipuolueen varapuheenjohtaja
Fysiikan tohtori, toimitusjohtaja
44 vuotta

Kotisivut | Blogi | Facebook | Twitter
Meppigalleria-haastattelu | Vaaligalleria-haastattelu
etunimi.sukunimi@piraattipuolue.fi

Kuka on Petrus Pennanen?

Olen koulutukseltani teoreettisen fysiikan tohtori ja työskentelen ohjelmistoyrittäjänä. Kiinnostuksen kohteisiin kuuluvat luonnontieteiden, tekniikan ja adaptiivisten internet-palveluiden lisäksi liikunta sekä musiikki elektronisesta klassiseen. Pidän ihmisistä ja hienon yhteiskuntamme osana toimimisesta.

Minulla on runsaasti kokemusta kansainvälisestä toiminnasta sekä akateemisessa että kaupallisessa maailmassa. Suomen lisäksi olen asunut Tanskassa ja Hollannissa ja matkustanut ahkerasti ympäri maailmaa. Kaikenlaisten ihmisten tapaaminen ja heidän kanssaan keskustelu on minusta elämän parasta antia, ja suosittelen muillekin siirtymistä ruudun ääreltä ulos ihmisten ilmoille aina kun sää sallii. Ihmisiä on huomattavasti helpompi ymmärtää kasvokkain kuin tekstin välityksellä.

Kiinnostuksen kohteet Piraattipuolueen tavoitteissa sekä politiikassa yleensä:

Piraattipuolue edustaa minulle käytännönläheistä ajattelua. Perinteisissä puolueissa toiminnan johtotähtenä saattaa olla sata vuotta sitten kuolleen idolin linjaukset. Mielipiteet periytyvät edellisiltä sukupolvilta ja poliitikkojen itsenäinen ajattelu faktojen pohjalta on vähäistä. Samoin julkishallintoa on rakennettu virasto ja komitea kerrallaan vanhojen periaatteiden pohjalta; kun poliitikko on kuullut ongelmasta on helppona ratkaisuna perustettu asian hoitamiseen uusi instanssi vanhojen rakenteiden päälle. On haastavampaa ottaa kokonaisnäkemys aiheesta ja yrittää muuttaa olemassaolevaa siiloitunutta ja paikalleen jämähtänyttä hallintorakennetta ongelman korjaamiseksi.

Itse haluan katsoa yhteisten asioiden hoitoa vanhojen dogmien sijasta puhtaalta pöydältä etsien käytännössä toimivinta, järkevintä ja ihmisystävällisintä ratkaisua. On ollut ilo löytää Piraattipuolueesta aktiivisuutta jo pitkään kannattamani suoran demokratian ja avoimen yhteiskunnan edistämiseksi. Tulevaisuudessa jokainen voi osallistua kuntien ja valtioiden hallintoelinten äänestyksiin halutessaan itse tai siirtää äänensä toisen edustajan käyttöön. Esityslistan asioita voi ehdottaa ja kommentoida julkisesti jolloin tilannetieto ja ehdotukset välittyvät tehokkaasti kansalaisilta päätöksentekoon. Yhteisten asioiden hoito muuttuu suljettujen kabinettien kähminnästä läpinäkyväksi päätöksenteoksi jossa kansalaiset osallistuvat aktiivisesti tehokkaimpien ratkaisujen löytämiseen.

Yksilön vapaus ja yksityisyyden suoja ovat minulle erittäin tärkeitä. Avoimen yhteiskunnan ja yksityisyyden suojan välinen rajanveto vaatii sekä näkemystä että teknisiä ratkaisuja kuten salaustekniikoiden käyttöä. Kansalaisen tulisi voida mahdollisimman pitkälle itse päättää omista tiedoistaan ja siitä kuka ne voi nähdä, ja tämä koskee myös julkisuuden henkilöitä jotka ovat ihmisiä siinä missä muutkin.

Olen käyttänyt internettiä vuodesta 1986 ja tukenut EFFin ja Piraattipuolueen kamppailua hallitusten ja tekijänoikeusjärjestöjen kontrollipyrkimyksiä vastaan. Piraatit eivät aja tekijänoikeuksia poistoa, vaan lakien järkeistämistä niin ettei haitattomasta toiminnasta rangaista. Esimerkiksi yritys jota johdan lisensoi kehittämäänsä tuotetta maksua vastaan, eikä puolueen tekijänoikeuslinja vaikeuttaisi tätä toimintaa mitenkään.

Mitä ajattelen EU:sta?

EU on minulle lähtökohtaisesti hyvä asia; muistan kuinka paljon ankeampi paikka Suomi oli ennen EU:hun liittymistä, ja rauhanhankkeena unioni on ollut valtava menestys. On hienoa että voin matkustaa ympäri eurooppaa ilman rajatarkistuksia ja harjoittaa liiketoimintaa helposti unionin sisällä.

Toisaalta EU:n ongelmana on ollut Ranskasta peritty kankea byrokratia, yhteiskunnan tehokkuutta heikentävät tiukat säädökset ja kalliiksi tulevat turhat lait. Kun osallistuin Euroopan komission tarjouskilpailuun piti valtavat määrät liitteitä lähettää paperilla kolmena kappaleena, ja jäin miettimään kuinka valtavat byrokraattiarmeijat ja trukkiprikaatit pyörittävät täysin tarpeetonta ruljanssia paperivarastoissa. Vastaavia esimerkkejä löytyy runsaasti, ja on selvää että unionin ja komission hallinnossa voidaan tehokkaalla tietotekniikan käytöllä saavuttaa valtavia säästöjä samalla parantaen kansalaisten palveluja.

Suomessa EU-säädöksiä on usein tulkittu liian kirjaimellisesti. Järkipohjainen harkinta tulisi ottaa käyttöön kaikkien sääntöjen suhteen ja europarlamentin pitäisi keskittyä turhien lakien poistamiseen uusien keksimisen sijasta. Tarpeettoman kontrollin poistaminen tekee spontaanimman ja monipuolisemman kansalaistoiminnan mahdolliseksi. Kun ihmisillä on enemmän mahdollisuuksia rentoutua ja tutustua toisiinsa epäkaupallisissa tilanteissa paranee kaikkien elämänlaatu.

Euroopassa keskustellaan paljon eri uskontojen ja etnisten ryhmien koosta ja maahanmuutosta. Maailmalla ihmisiä tavatessani olen kuitenkin toistuvasti huomannut että kohtaamisesta jää hyvä mieli jos toinen on ystävällinen ja rehellinen riippumatta etnisestä taustasta tai uskonnosta jonka kannattajaksi on synnytty. Kaikista ryhmistä löytyy sekä mukavia että vähemmän mukavia ihmisiä, ja ystävälliset ovat onneksi enemmistössä. Siksi kannatan ihonvärin tai uskonnon sijaan keskittymistä ystävällisyyteen ja rehellisyyteen.