Usein kysyttyä

Mikä on Piraattipuolueen tarkoitus?

Piraattipuolueen tarkoitus on vaaleihin osallistumalla ja kansalaistoiminnan kautta nostaa poliittiseen keskusteluun tärkeitä asioita, jotka vanhat puolueet ovat jättäneet liian vähälle huomiolle. Sellaisia ovat erityisesti yksilönvapauksiin, tietoyhteiskuntaan, Internetiin, sananvapauteen, yksityisyyden suojaan, tekijänoikeuksiin ja patentteihin liittyvät kysymykset. Lisäksi piraateilla on laajempi yhteisymmärrys siitä, että yhteiskuntaa pitää muuttaa avoimempaan, demokraattisempaan ja vapaamielisempään suuntaan.

Kuinka monia asioita ajatte?

Piraattipuolueen puolueohjelma kattaa kymmenisen laajaa politiikan aluetta. Eduskuntavaaliohjelmassamme 2011 oli kuutisenkymmentä yksityiskohtaista tavoitetta. Olemme antaneet kymmeniä lausuntoja. On kuitenkin totta, että keskitämme huomiomme erityisesti tiettyihin ydinkysymyksiin, joista meillä on kaikista Suomen puolueista paras osaaminen. Emme siis ole ihan joka asian puolue. Piraattipuolueen etu perinteisiin joka asian puolueisiin verrattuna on se, että silloin kun puhumme, tiedämme mistä puhumme.

Aiotteko laajentaa puolueohjelmaanne?

Piraattipuolue keskittyy tarkoituksella niihin asioihin, joista puolueen aktiiveilla ja kannattajilla on erityisen hyvät tiedot ja joita he erityisesti haluavat nostaa yhteiskunnalliseen keskusteluun.

Laajennamme puolueohjelmaa silloin, kun puolueen aktiivit ja kannattajat katsovat sen tarpeelliseksi. Viimeksi puolueohjelmaa laajennettiin elokuussa 2014.

Kunnallisvaaleissa 2012 piraattiehdokkaat ottivat kantaa myös paikallisesti tärkeisiin kysymyksiin, joita ei mainita puolueohjelmassa eikä valtakunnallisessa vaaliohjelmassa.

Piraattipuolueella on myös kesällä 2013 julkaistu Eurooppa-ohjelma.

Miten Piraattipuolue vaikuttaa asioihin?

Piraattipuolue toimii toisaalta vaaleihin osallistuvana puolueena ja toisaalta kansalaisjärjestönä. Vaalikampanjointiin valmistautuminen ja kampanjoinnin toteuttaminen vie huomattavan suuren osan ajastamme ja varsinkin varoistamme. Pidämme hyvää vaalimenestystä ensiarvoisen tärkeänä tavoitteidemme toteutumisen kannalta.

Vaalitoiminnan lisäksi vaikutamme tavanomaisen kansalaisjärjestön tavoin kaduilla ja julkisessa keskustelussa. Järjestämme mielenosoituksia ja esittäydymme erilaisissa tapahtumissa. Osallistumme aktiivisesti julkiseen keskusteluun blogeissa ja muissa verkkokeskusteluissa sekä pyrimme nostamaan meille tärkeitä asioita tiedotusvälineisiin.

Lisäksi pidämme tärkeänä kabinettivaikuttamista eli lobbaamista. Kansan lisäksi on vaikutettava myös eri tasojen päätöksentekijöihin. Siksi annamme lausuntoja viranomaisille ja käymme monenlaisissa ajamiimme asioihin liittyvissä, erityisesti tietoyhteiskunta-aiheisissa tapahtumissa ja tilaisuuksissa kertomassa näkemyksemme ja verkostoitumassa. Tällaista toimintaa eduskuntapuolueet eivät yleensä samalla tavalla harjoita varsinkaan tietoyhteiskunta-asioissa.

Miksi puolueen nimi on Piraattipuolue?

Suomen Piraattipuolue perustettiin Ruotsin piraattipuolueen innoittamana, joten luonnollisesti valittiin sama nimi. Piraattipuolueita on perustettu jo kymmeniin maihin ja se on kansainvälisesti tunnettu brändi. Piraattipuolue on myös mieleenjäävä ja räväkkä nimi, joka kertoo puolueesta yhdellä sanalla paljon ja houkuttelee uusia ihmisiä mukaan toimintaan.